2012. április 4., szerda

Kertészeti összefoglaló

A kiskerti teendőkbe még mindig nem vágtam bele, mert amióta a locsolás megoldódott, azóta meg olyan szeles az idő, hogy egyáltalán nem kellemes a kertben tevékenykedni. Néhány dughagymán kívül mást még nem tettem bele.

Elöljáróban el kell mondjam, hogy felénk nem túl jó minőségű a föld. Eléggé meszes, ezért itt nem minden terem meg olyan szépen, mint igazán jó földben. Mikor kijelöltük a kert helyét, sajnos nem gondoltunk a földcserére, azóta meg csak részleges megoldások születtek. Ráadásul egy évvel korábban fűvel telepítettük be azt a részt, ezért állandóan kínlódok a tarackoló gyökerekkel.

Megkésve, de azért megmutatom, hogy mi van már, illetve még benne.
Nagy örömömre másfél hete hajt már a spárga, amit 4 éve vetettem magról és nagyon úgy tűnik, hogy idén már 1-2 alkalommal jól is lehet lakni belőle!
A spárga évelő növény, ahol egyszer begyökeresedik, onnan még kiirtani sem könnyű. A napokban azt vettem észre, hogy foltokban még magról is kihajtott az idén, úgyhogy megszokta már a helyét.
A spárga fiatalon fagyérzékeny, én az első két télen földdel betakartam a töveit, az utóbbi 2 évben viszont egyáltalán nem, és ahogy látható erre már valóban nem is volt szükség. Szerencsére.

Az évelő lestyán is már 15-20 cm-es.

A kétnyári simalevelű levélpetrezselymem most másodéves, nyárra fog felmagzani, majd elpusztul. Petrezselymet minden évben vetek, hogy folyamatosan legyen utánpótlásom, és hogy egész télen kitartson a fagyasztóban, amellett, hogy enyhébb időjárásban még frissen is lehet szedni.

Kísérletképpen hagytam a földben tavaly tavaszi vetésű mángoldokat is, aminek egy része megsínylette a telet, de akadnak köztük egészen szép példányok is. Ezeknek a leveleiből folyamatosan lehet is szedni.

Ősszel vetettem 2 kis ágyásnyi popeye spenótot, de már akkor is szárazság volt, ezért csak imitt-amott keltek ki. Az a pár tő mostanra elég szép lett, a mándold mellett az első tavaszi zöldek közt van.
Majd elfelejtettem! Ősszel még fejes salátát is vetettem, még szegény nagypapám mondta mindig, hogy vessem a folyamatosan. Hát megpróbáltam télen is. Kihajtott, a téli fagyok nem károsították, de nem is növekedett. Azóta kezdett el, amióta már tudom locsolni. De még így is egész picik.

Aztán ott van a fóliasátor, aminek csak a teteje fólia, az alja egy medenceszerűség. Igen medence. Mivel nem volt használva a rendeltetésének megfelelően, tavaly tavasszal azt találtam ki, hogy húzzunk rá fóliát, és legyen belőle fóliasátor. Jó kis ötlet volt! Tudok palántázni, és pár növénynek előre tudom hozni, vagy el tudom tolni a vetési-szedési idejét. Annyi hátránya van csupán, hogy nagyon oda kell figyelnem a locsolásra, hiszen nem tud elfolyni semerre a felesleges víz, csak kimerni lehet belőle.


Vetettem bele 2 hete rucolát, aminek csak 5 nap kellett a csírázáshoz. A magok sajátok, tavalyi rucoláról gyűjtöttem őket. Van még egy rész, ahol tavaly ugyancsak rucola volt, de ott (szándékosan) hagytam a magokat kiszóródni. Belőlük minden további nélkül ősszel illetve télen már lehetett is pár levélkét szedni, csak a nagyon nagy mínuszokban álltak meg a fejlődésben, de vissza egyáltalán nem fagytak. 1-2 hete pedig újra növekedésnek indultak.

Vetettem még háromféle pak choy-t, amiknek 8-10 nap kellett a csírázáshoz.

Nincsenek megjegyzések: