2012. április 26., csütörtök

Az utóbbi napok tapasztalatai, újabb összefoglaló


  • Végre esett egy kis eső (de nagy szükség lenne még többre és még többször).
  • Az április eleji enyhén fagypont alatti éjszakai hőmérsékletek miatt idén sem nagyon számítok jó szilva-, kökény-, és diótermésre. Az öreg szilvafánknak a tavaly előtti időjárás kedvezett, akkor nagyon sok gyümölcsöt adott, nagyobb mennyiségű dió és kökény pedig 2008-ban volt utoljára sajnos.
  • A spárga fagyérzékeny. Zsenge hajtásai elfagytak pár napja, de azóta újra kihajtott már.
  • Ápr. 13-án vetettem a kertbe jánosnapi sárga retket, és kerek (rondo) sárgarépát.
  • 20-án lilásrózsaszín estikét vetettem ültetőládába, szabadba és a citromfának is véget ért a téli szobafogsága.
  • 21-én elültettem az egyik szomszédunktól kapott rebarbaratöveket.
  • 23-án zöldborsót vetettem szabadföldbe és virágládába, szabadba vetettem zsázsát, koriandert és borsikafűmagot, és a fóliába egy zöld csíkos paradicsommagot.
  • Tegnap, ápr. 25-én ültettem díszpipacsmagot (évelő színkeverék), klárcsi színkeveréket és sziklakeri évelő virágkeverékmagokat. Az ültetőládákat egyelőre a fóliasátorba tettem.
  • Kb. egy hete virágzik már az első rucola is. Az idei vetés pedig szépen feljődik.
Nagyon zavaró, hogy van egy csomó hangya a konyhakretben, ezért nem tudok úgy haladni a kerti teendőimmel, mint ahogy elterveztem. Ráadásul a gyönyörű spárgáimat is megeszik. Sütőporral, szódabikarbónával próbáltam már őket elriasztani, de csak annyi történt, hogy kicsit odébb vonultak. Ha valakinek, aki erre jár, van használható és környezetkímélő ötlete, kérem, hogy jelezze! Köszönöm. :)


A hét elején - biokertészetekben használatos - Zöldpajzs levéltrágyával bepermeteztem a fiatal gyümölcsfákat, amik idén először virágoznak! Nagy részüket 3 éve telepítettük, első évben megmetszettem őket - úgy, ahogy egy szakkönyvből tanultam -, tavaly békén hagytam őket, idén tavasszal pedig csak egy picit igazítottam rajtuk. Van köztük többféle szilva, cseresznye, meggy, alma, körte, sárga, és őszibarack, továbbá gyümölcsbokrok: fekete, piros és fehér ribizli, folyton termő és egyszer termő málna, és egres is.

2 megjegyzés:

Eva írta...

Én úgy tudom, hogy reszelt vagy préselt fokhagymát össze kell keverni vízzel, hagyni állni, majd leszűrni és a "fokhagymás" vizet egy spriccelőbe tölteni. Ezzel kell spriccelni a növényeket és környéküket. Ez állítólag elűzi a hangyákat és egyéb kártevőket. Egy próbát megér. :-)

Selectfood írta...

Szia Éva,
nagyon köszönöm a tippet, ezt feltétlenül kipróbálom! Aztán jelzem, hogy elmenekültek-e. ;)