2012. február 26., vasárnap

Komposztálás

Immáron 4 éve komposztálunk. A konyhakert közelében készített a férjem egy dupla, 1×1×1 méteres komposztálót, viszonylag vékony fagerendalábakkal, falécből készült oldallal. A 10 cm széles lécek között 10 cm-es rések vannak, és a komposztálók egyik oldala üres. Egyszerre mindig csak az egyik  rész van használva, ilyenkor egy fémhálóval van lezárva, hogy jól egyben maradjon a komposzt, de rendesen tudjon szellőzni is.

Évente körülbelül kétszer - tavasszal és ősszel - átrakom egyik oldalról a másikra. Jót tesz neki, ha meg van mozgatva. Időjárástól függően időnként egy régi filc- vagy szőnyegdarabbal le van takarva, és ha nagy a szárazság akkor meg is szoktam egy kicsit locsolni.

És hogy mi kerül bele? Minden konyhai szerves hulladék: zöldség- és gyümölcsmaradékok, hámozásból visszamaradt héjak, csutkák, rothadásnak indult zöldségek, gyümölcsök. Konyhai papírtörlő, néha apróra tépkedett kartonpapír, kávézacc, elhasznált tea, tojáshéj. Kész ételek maradékait soha nem teszem a komposztba.
A porszívó tartalmát és néha - amikor nem kell vele a csúszós utat szórni - a fahamut is a komposztba öntjük. Hogy könnyebb legyen ezeket a hulladékokat gyűjteni, a konyhához közel van egy direkt erre a célra szolgáló, 60 l-es kis kukánk, ami ha megtelik, akkor kerül kiürítésre a komposztba. Persze nyáron, a nagy melegekben erre sűrűbben van szükség, mint hidegebb időben.

Kerti hulladékok közül szoktunk a komposztra dobni valamennyi fűnyesedéket, nem felmagzott gyomnövényeket, faleveleket (dióét nem), illetve a haszonnövények és virágok elpusztult részeit is. A tyúkjaink alól a szalmaalom is a komposztra kerül.

Minden tavasszal, a kerti munkák megkezdésekor, a komposzthalom alján lévő fantasztikus komposztot terítem el az ágyásokon. Igen, csak elterítem, és nem ásom bele a földbe. De erről majd bővebben írok legközelebb.

Télen a komposztáló üres oldalát az esővízgyűjtő hordók tárolására használom.

Nincsenek megjegyzések: